Τοποθέτηση Pig-tail

Γενικά

Το pig – tail (double j stent) είναι ένας μόνιμος ουρητηρικός καθετήρας, ο οποίος ένας μικρός μαλακός “πλαστικός” σωλήνας, που βοηθά την παροχέτευση των ούρων από τον νεφρό στην κύστη.

Ενδείξεις

Το pig-tail τοποθετείται σε περιπτώσεις απόφραξης, προκειμένου να υφεθούν τα συμπτώματα του κωλικού ή μετεγχειρητικά για να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης του ουρητήρα. Στην περίπτωση που συνυπάρχει απόφραξη με λοίμωξη η τοποθέτηση του γίνεται σε επείγουσα βάση για να αποσυμφορηθεί ο νεφρός. Μετά το χειρουργείο το stent τοποθετείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Τραυματισμός του ουρητήρα
  • Ύπαρξη υπολειμματικής λιθίασης
  • Αιμορραγία
  • Λοίμωξη

Σε ανεπίπλεκτα χειρουργεία μπορεί να μην τοποθετηθεί.

Η επέμβαση

Η επέμβαση συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία, ωστόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία ή μέθη.

Κατά την επέμβαση ένας μικρός σωλήνας με κάμερα εισέρχεται στην κύστη του ασθενή, εντοπίζεται το ουρητηρικό στόμιο. Ακολούθως με την βοήθεια ακτινοσκόπησης γίνεται έγχυση σκιαγραφικού και απεικονίζεται το πυελοκαλυκικό σύστημα, στην συνέχεια προωθείται ένα υδρόφιλο σύρμα και πάνω από αυτό με την βοήθεια της ακτινοσκόπησης τοποθετείται το pig-tail.

Ανάλογα με την αιτία που τοποθετήθηκε το stent θα διαρκέσει και η μετεγχειρητική πορεία του ασθενή. Στις περιπτώσεις που τοποθετήθηκε στα πλαίσια χειρουργείου λόγω λιθίασης ο ασθενής θα εξέλθει την ίδια ή την επόμενη μέρα και μετά απο λίγες ημέρες θα αφαιρεθεί. Αν τοποθετήθηκε στα λόγω απόφραξης με ουρολοίμωξη θα χρειαστεί να απαραμείνει έως ότου διορθωθεί η υποκείμενη κατάσταση.

Μετεγχειρητικά

Μετά το χειρουργείο, στο σπίτι ο ασθενής τον πρώτο καιρό είναι δυνατόν να αισθάνεται δυσουρικά ενοχλήματα, λόγω της εισόδου εργαλείων στην ουρήθρα, τα οποία εξαφανίζονται μετά από λίγες εβδομάδες. Τέτοια μπορεί να είναι:

  • ήπιο καύσος κατά την ούρηση
  • ήπια αιματουρία
  • ήπιο άλγος στην περιοχή της κύστης και του νεφρού κατά την ούρηση
  • συχνουρία ή επιτακτικότητα

Επικοινωνία με τον θεράποντα

Ο ασθενής θα χρειαστεί να επικοινωνήσει άμεσα με τον χειρουργό του στην περίπτωση που εμφανίσει υψηλό πυρετό ή τα παραπάνω ενοχλήματα γίνουν πολύ έντονα όπως δυνατό κάψιμο κατά την ούρηση , αιματουρία με πήγματα.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.