Τοποθέτηση Pig-tail

Γενικά

Το pig-tail είναι ένας μόνιμος ουρητηρικός καθετήρας, δηλαδή ένας μικρός, μαλακός, «πλαστικός» σωλήνας, που βοηθά την παροχέτευση των ούρων από το νεφρό στην κύστη.

Ενδείξεις

Το pig-tail τοποθετείται σε περιπτώσεις απόφραξης, προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα του κολικού ή μετεγχειρητικά για να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης του ουρητήρα. Στην περίπτωση που συνυπάρχει απόφραξη με λοίμωξη η τοποθέτηση του γίνεται σε επείγουσα βάση για να αποσυμφορηθεί το νεφρό.

Μετά το χειρουργείο, το stent τοποθετείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Τραυματισμός του ουρητήρα
  • Ύπαρξη υπολειμματικής λιθίασης
  • Αιμορραγία
  • Λοίμωξη.

Σε επεμβάσεις χωρίς επιπλοκές, μπορεί να μην τοποθετηθεί.

Χειρουργείο

Η επέμβαση συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία, ωστόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία ή μέθη.

Κατά την επέμβαση, ένας μικρός σωλήνας με κάμερα εισέρχεται στην κύστη του ασθενή και εντοπίζεται το ουρητηρικό στόμιο. Ακολούθως, με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης, γίνεται έγχυση σκιαγραφικού και απεικονίζεται το πυελοκαλυκικό σύστημα, στην συνέχεια προωθείται ένα υδρόφιλο σύρμα και πάνω από αυτό με τη βοήθεια της ακτινοσκόπησης τοποθετείται το pig-tail.

Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενή εξαρτάται από την αιτία που τοποθετήθηκε το stent. Στις περιπτώσεις που τοποθετήθηκε στο πλαίσιο χειρουργείου λόγω λιθίασης, ο ασθενής θα εξέλθει την ίδια ή την επόμενη μέρα και το pig-tail θα αφαιρεθεί μετά από λίγες ημέρες. Αν τοποθετήθηκε λόγω απόφραξης με ουρολοίμωξη, θα χρειαστεί να παραμείνει έως ότου διορθωθεί η υποκείμενη κατάσταση.

Μετεγχειρητικά

Τον πρώτο καιρό μετά το χειρουργείο, ο ασθενής είναι δυνατόν να αισθάνεται δυσουρικές ενοχλήσεις, λόγω της εισόδου εργαλείων στην ουρήθρα, τα οποία εξαφανίζονται μετά από λίγες εβδομάδες. Τέτοια μπορεί να είναι:

  • Αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
  • Ήπια αιματουρία
  • Ήπιος πόνος στην περιοχή της κύστης και του νεφρού κατά την ούρηση
  • Συχνουρία ή επιτακτικότητα.

Επικοινωνία με τον Ουρολόγο

Ο ασθενής θα χρειαστεί να επικοινωνήσει άμεσα με τον Χειρουργό του στην περίπτωση που εμφανίσει υψηλό πυρετό ή τα παραπάνω ενοχλήματα γίνουν πολύ έντονα, όπως έντονο κάψιμο κατά την ούρηση ή αιματουρία με πήγματα.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.