Διουρηθρική Προστατεκτομή με τη Μέθοδο TURis

Γενικά

H Διουρηθρική Προστατεκτομή (TURis) είναι ο συνηθέστερος τρόπος θεραπείας για την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη. Σκοπός της επέμβασης είναι η αφαίρεση του υπερπλαστικού τμήματος του προστάτη αδένα που δημιουργεί τα συμπτώματα, αποφράσσοντας την ουροδόχο κύστη. Η εκτομή γίνεται μέσα από την ουρήθρα, χωρίς κάποια εξωτερική τομή και πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

Η Επέμβαση

Για την TURis Προστατεκτομή ο ασθενής θα λάβει ανάλογα με πιθανές συννοσηρότητες είτε ραχιαία ή γενική αναισθησία. Αφού επιδράσει η αναισθησία, ο Ουρολόγος προωθεί το ρεσεκτοσκόπιο (ένα ενδοσκόπιο με μια συρμάτινα αγκύλη που είναι υπό τον έλεγχο του Χειρούργου και το οποίο διαπερνά υψηλής συχνότητας ρεύμα που εξαχνώνει τον προστατικό ιστό). Το ενδοσκόπιο αυτό είναι συνδεδεμένο με μια κάμερα που μεταφέρει υψηλής ποιότητας εικόνα σε μια οθόνη την οποία παρακολουθεί ο Χειρουργός και του επιτρέπει να δει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Στο τέλος της επέμβασης και αφού ο Ουρολόγος έχει αφαιρέσει τον υπερπλαστικό ιστό, τοποθετεί έναν καθετήρα στην κύστη του ασθενή που θα παραμείνει σε αυτήν τη θέση για 1-3 ημέρες μέχρι να κλείσει η πληγή και να μπορεί ο ασθενής να ουρήσει από μόνος του.

Συνήθως οι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια αιματουρία για αρκετές ημέρες μετά την αφαίρεση του καθετήρα, ενώ μπορεί επίσης να έχουν έντονη επιτακτικότητα ή και πόνο κατά την ούρηση για αρκετές εβδομάδες.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Για 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο θα πρέπει να:

  • Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα
  • Αποφύγετε την άρση βάρους
  • Αποφύγετε την έντονη άσκηση, την ποδηλασία ή την οδήγηση μηχανής
  • Αποφύγετε τη χρήση σάουνας
  • Αποφύγετε τις τροφές με αυξημένο υπόλειμμα ή που σας προκαλούν δυσκοιλιότητα
  • Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για 2-3 εβδομάδες

Μετά το χειρουργείο είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί παλίνδρομη εκσπερμάτωση, μια χρόνια κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας έχει φυσιολογικά οργασμό αλλά το σπέρμα δεν εξέρχεται από την ουρήθρα αλλά πέφτει στην ουροδόχο κύστη και εξέρχεται στα ουρά.

Επιπλοκές

Ο ασθενής θα πρέπει να επιστρέψει στο νοσοκομείο σε περίπτωση που εμφανίσει πυρετό, επίσχεση ούρων ή έντονη αιματουρία.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.