Ρομποτική Προστατεκτομή

Γενικά

Η Ρομποτική Προστατεκτομή είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του Καρκίνου του Προστάτη.

Ο Χειρουργός εκτελεί την επέμβαση με τη βοήθεια ενός μηχανήματος (ρομπότ). Στη χώρα μας, η επέμβαση πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Η βιβλιογραφία δεν έχει καταδείξει σαφώς την υπεροχή της μεθόδου σε ογκολογικά αποτελέσματα έναντι της κλασσικής χειρουργικής αντιμετώπισης ή αν υπάρχει όφελος σε επίπεδα οικονομικού κόστους/ταχύτερης αποκατάστασης.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Το Ρομπότ

Το ρομπότ (Συσκευή DaVinci) αποτελείται από δυο μέρη, τη Μονάδα του Ασθενούς και τη Μονάδα Ελέγχου.

Μονάδα του Ασθενούς

Η Μονάδα του Ασθενούς βρίσκεται δίπλα από το χειρουργικό τραπέζι και έχει τέσσερις βραχίονες, από τους οποίους ο ένας κρατά την κάμερα και οι υπόλοιποι τα χειρουργικά εργαλεία. Οι βραχίονες εισέρχονται στην κοιλιά μέσα από μικρές τομές που κάνει ο Χειρουργός.

Μονάδα Ελέγχου

H Μονάδα Ελέγχου είναι το σημείο από το οποίο ο Χειρουργός χειρίζεται τη μονάδα του ασθενούς και μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από το χειρουργικό τραπέζι. Ο Χειρουργός βλέπει τρισδιάστατη απεικόνιση σε μια οθόνη και μπορεί να μεγεθύνει το σημείο που τον ενδιαφέρει έως 10-12 φορές.

Κάτω από την οθόνη βρίσκονται τα χειριστήρια που επιτρέπουν στον Χειρουργό να κινεί τα εργαλεία που βρίσκονται προσαρμοσμένα στους ρομποτικούς βραχίονες μέσα στο σώμα του ασθενή. Οι κινήσεις αυτές μετατρέπονται σε πολύ μικρότερες κινήσεις των εργαλείων στο χειρουργικό πεδίο. Επίσης εξαλείφουν τον τρόμο των χεριών, επιτρέποντας στον Χειρουργό να κάνει λεπτές και ακριβείς κινήσεις.

Βιβλιογραφικά δεδομένα

Η Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Ριζική Προστατεκτομή άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτερα το 2000. Οι πρώτες μελέτες που δημοσιεύτηκαν το 2007 την χαρακτήρισαν το ίδιο αποτελεσματική με τις άλλες μεθόδους.

Η ρομποτική μέθοδος συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, όπως και η λαπαροσκοπική μέθοδος και τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

  • Μειωμένη αιμορραγία
  • Μικρότερη τομή
  • Μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  • Ταχύτερη αποκατάσταση.

Οι μελέτες που ακολούθησαν στην πορεία έδειξαν ότι ένας έμπειρος Χειρουργός μπορεί να έχει το ίδιο καλά αποτελέσματα με την ανοιχτή μέθοδο σε ότι έχει να κάνει με τα αρνητικά χειρουργικά όρια. Νεότερες αναδρομικές μελέτες αναφέρουν καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την ανοιχτή μέθοδο, για την ταχύτερη αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες: patients.uroweb.org, cancerresearchuk.org

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.