Διουρηθρική Αφαίρεση Όγκου της Ουροδόχου Κύστης (TURBt)

Γενικά

Η Διουρηθρική Αφαίρεση Όγκου της Ουροδόχου Κύστης (TURBt) είναι η χειρουργική αφαίρεση των μορφωμάτων της ουροδόχου κύστης. Είναι αυτό που πολλές φορές θα ακούσετε να αναφέρεται ως «θήλωμα». Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (περίπου στο 85%), αφορά σε επιφανειακούς όγκους της κύστης. Η επέμβαση αυτή έχει τόσο διαγνωστικό όσο και θεραπευτικό σκοπό. Είναι διαγνωστική καθώς ο Ουρολόγος αφαιρεί τον όγκο και τα όρια της βλάβης, μαζί με τη βάση του όγκου όποτε στην παθαολογοανατομική εξέταση (γνωστή ως βιοψία) έχουμε ακριβή εικόνα για την έκταση της βλάβης. Πάνω απ’ όλα, όμως, αποσκοπεί στην ίαση του ασθενή, καθώς η ολοκληρωτική αφαίρεση της βλάβης οδηγεί στη θεραπεία του ασθενή στην περίπτωση των επιφανειακών όγκων.

Χειρουργείο

Ο  ασθενής θα λάβει ανάλογα με πιθανές συννοσηρότητες και την εντόπιση της βλάβης είτε ραχιαία ή γενική αναισθησία. Αφού δράσει η αναισθησία ακολουθεί η είσοδος του ρεσεκτοσκοπίου, που στην άκρη του έχει μια λεπτή αγκύλη, τα άκρα της οποίας διαπερνά υψηλής συχνότητας ρεύμα και χρησιμεύει για την εκτομή όλων των βλαβών του βλεννογόνου της κύστης. Αφού απομακρυνθεί ο καρκινικός ιστός, καυτηριάζονται η βάση και τα όρια του όγκου.

Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές του χειρουργείου είναι:

  • Λοίμωξη
  • Αιμορραγία
  • Διάτρηση της κύστης
  • Αιματουρία
  • Επίσχεση ούρων από αιματοπήγματα.

Μετά το τέλος του χειρουργείου θα τοποθετηθεί καθετήρας στη κύστη μέσω του οποίου θα διενεργούνται πλύσεις και ο οποίος θα παραμείνει στο σημείο για 1-2 ημέρες, σύμφωνα με την κρίση του Ουρολόγου. Θα χρειαστεί ο ασθενής να επισκεφθεί τον Ουρολόγο του μετά από 15 ημέρες για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης και το ενδεχόμενο να χρειάζονται περαιτέρω θεραπευτικές παρεμβάσεις (ενδοκυστικές εγχύσεις, κυστεκτομή, πρωτόκολλο παρακολούθησης).

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να χρειαστεί ο ασθενής να επαναλάβει το χειρουργείο μετά από 2-6 εβδομάδες (Re-TURBt) στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ατελής αφαίρεση του όγκου
  • Απουσία μυικού χιτώνα στην παθολογοανατομική έκθεση
  • Για όλους τους Τ1 όγκους
  • Για όλους τους high grade όγκους

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Οι μετεγχειρητικές οδηγίες για τους ασθενείς είναι κοινές με τη Διουρηθρική Προστατεκτομή.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.