Επέμβαση με την μέθοδο έγχυσης υδρατμού (Rezum) για την ΚΥΠ

Γενικά

Η θεραπεία με το σύστημα Rezum της Boston Scientific απευθύνεται σε ασθενείς με διογκωμένο προστάτη που εμφανίζουν συμπτώματα από το Κατώτερο Ουροποιητικό Σύστημα. Σε αυτήν την τεχνική, η ενέργεια που απελευθερώνει ο ατμός χρησιμοποιείται για την εξάλειψη του υπερπλαστικού προστατικού ιστού.

Η μέθοδος

Το σύστημα αποτελείται από μια φορητή πηγή ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση συγκεκριμένης ποσότητας νερού και την δημιουργία ατμού ο οποίος διαχέεται με τη βοήθεια μιας βελόνας στον αποφρακτικό προστατικό ιστό. Η θερμική ενέργεια που διαχέεται προκαλεί τη νέκρωση των κυττάρων και κατ’ επέκταση του ιστού που προκαλεί την απόφραξη. Η όλη διαδικασία διαρκεί 3-7 λεπτά, γίνεται με μέθη και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα. Ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη, ενδέχεται να χρειαστεί να τοποθετηθεί καθετήρας στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος θα παραμείνει εκεί για λίγες ημέρες. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες, ωστόσο το μέγιστο όφελος εμφανίζεται περίπου τρεις μήνες μετά από την επέμβαση.

Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές της τεχνικής περιλαμβάνουν ουρολοιμώξεις, αιμορραγία και ανάγκη για επανάληψη της επέμβασης με κάποια άλλη ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τις περιπτώσεις της αιματουρίας και των ουρολοιμώξεων, τα βιβλιογραφικά δεδομένα αναφέρουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης σε σύγκριση με τις λοιπές γνωστές μεθόδους αντιμετώπισης της ΚΥΠ.

Εκλογή ασθενών

Οι ασθενείς που είναι κατάλληλοι για τη μέθοδο αυτή είναι:

  • Ασθενείς που δεν θέλουν να πάρουν φαρμακευτική αγωγή η θέλουν να τη διακόψουν λόγω των παρενεργειών της
  • Ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για κάποια άλλη ελάχιστα επεμβατική τεχνική
  • Ασθενείς >50 ετών και με μέγεθος προστάτη μεταξύ 30 και 80 κυβικών εκατοστών
  • Ασθενείς με μέσο λοβό προστάτη η υπερπλασία της κεντρικής ζώνης.

Περισσότερα δεδομένα για τη μέθοδο μπορείτε να βρείτε εδώ, όπου περιγράφεται η αρχική εμπειρία από το σύστημα στη Μεγάλη Βρετανία.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.