Φίμωση

Γενικά

Ως φίμωση ορίζεται η αδυναμία έλξης της ακροποσθίας και αποκάλυψης της βαλάνου. Φυσιολογικά η κεφαλή του πέους που ονομάζεται βάλανος καλύπτεται από δέρμα που ονομάζεται ακροποσθία, το οποίο με την σειρά του είναι σχετικά χαλαρό και με μια ήπια έλξη αποκαλύπτει τη βάλανο. Η κίνηση αυτή βοηθά το παιδί και τον ενήλικα να ουρήσει ευκολότερα και τον ενήλικα να έχει πλήρη στύση. Κάποιες φορές όμως το δέρμα της ακροποσθίας γίνεται πιο σφιχτό και μπορεί να κλείσει, μην επιτρέποντας στον ασθενή να αποκαλύψει την βάλανο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται φίμωση και εμφανίζεται πιο σπάνια με την πρόοδο της ηλικίας.

Η φίμωση εμφανίζεται στο 50% των βρεφών ηλικίας έως 1 έτους, στο 10% των νηπίων ηλικίας έως 3 ετών και μόλις στο 1% των αγοριών ηλικίας 16-18 ετών.

Αιτία

Η φίμωση είναι μια κατάσταση πολύ συχνή στα βρέφη και τα νήπια, στα μεγαλύτερα αγόρια όμως μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό της ακροποσθίας και πρόκληση ουλής.

Η φίμωση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε ασθενείς με υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις ή Βαλανοποσθίτιδες, ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη, σε περίπτωση επανηλειμμένων τραυματισμών της ακροποσθίας ή σε άτομα με κακή υγιεινή της περιοχής.

Θεραπεία

Η θεραπεία της φίμωσης πραγματοποιείται είτε με την τοπική χορήγηση κορτικοστεροειδών φαρμάκων σε μορφή αλοιφής, ή με τη χειρουργική αφαίρεση του δέρματος της ακροποσθίας (Περιτομή).

Η επέμβαση της περιτομής σε παιδιά μπορεί να πραγματοποιηθεί με την χορήγηση τοπικού αναισθητικού που προκαλεί μούδιασμα στην περιοχή, ενώ μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και νέοι ενήλικες που χρειάζονται περιτομή μπορεί να την κάνουν υπό γενική αναισθησία.

Για να απομακρύνει το δέρμα της ακροποσθίας, ο Ουρολόγος το κρατά με λαβίδα και κόβει κρατώντας ασφαλή απόσταση από την βάλανο. Στη συνέχεια, είτε με νυστέρι είχε με ραδιοσυχνότητες ή laser χαράσσει και κόβει το έσω πέταλο της ακροποσθίας και συρράπτει με απορροφήσιμα ράμματα το δέρμα του πέους με την βάλανο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Επιπλέον, στην ενότητα Νέων μπορείτε να διαβάσετε για τους διάφορους «Μύθους και Αλήθειες» όσον αφορά στην Περιτομή για τους ενήλικες.

Παραφίμωση

Η παραφίμωση είναι μια επείγουσα κατάσταση η οποία μπορεί να συμβεί σε άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή. Στην περίπτωση, αυτή έχει γίνει έλξη της ακροποσθίας αποκαλύπτοντας την βάλανο χωρίς όμως να μπορεί να επανέλθει στη θέση της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί οίδημα (πρήξιμο) του πέους και της ακροποσθίας. Σε παραμελημένες περιπτώσεις, διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος στο πέος, οδηγώντας σε μη αναστρέψιμη βλάβη όπως η νέκρωση του ιστού.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο στην βάλανο όταν η ακροποσθία είναι τραβηγμένη προς τα πίσω, πόνο στο πέος και αλλαγή στο χρώμα της βαλάνου (το δέρμα γίνεται σκούρο κόκκινο ή και μπλε).

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.