Ρομποτική Προστατεκτομή

Γενικά

Η ρομποτική προστατεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική τεχνική περιλαμβάνει την αφαίρεση του προστάτη αδένα χρησιμοποιώντας το χειρουργικό σύστημα Da Vinci. Κατά τη διάρκεια της επέμβαση, γίνονται μικρές τομές και οι ρομποτικοί βραχίονες εξοπλισμένοι με όργανα ακριβείας παρέχουν στον χειρουργό ενισχυμένο έλεγχο και επιδεξιότητα. Η τρισδιάστατη κάμερα υψηλής ευκρίνειας προσφέρει μεγεθυμένη εικόνα του χειρουργικού σημείου, βοηθώντας στη σχολαστική αφαίρεση του προστάτη, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς. Η ρομποτική προστατεκτομή αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τους μειωμένους χρόνους ανάρρωσης, τις μικρότερες τομές και τα βελτιωμένα αποτελέσματα σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της ρομποτικής προστατεκτομής είναι η ακρίβεια που προσφέρει. Το ρομποτικό σύστημα διευκολύνει τις περίπλοκες κινήσεις, επιτρέποντας στον Ουρολόγο να έχει πρόσβαση στην περίπλοκη ανατομία του προστάτη με αυξημένη ακρίβεια. Αυτή η ακρίβεια συμβάλλει στην καλύτερη διατήρηση των γύρω νεύρων και των δομών που είναι κρίσιμες για την ουροποιητική και τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της διαδικασίας έχει ως αποτέλεσμα μικρότερες τομές, οδηγώντας σε λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μειωμένη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση. Οι ασθενείς συχνά βιώνουν ταχύτερη επιστροφή στις κανονικές τους δραστηριότητες και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Η Επέμβαση

Πριν υποβληθούν σε ρομποτική προστατεκτομή, οι ασθενείς υποβάλλονται σε μια ολοκληρωμένη προεγχειρητική αξιολόγηση που περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος για ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) και απεικονιστικές μελέτες, για τον προσδιορισμό της έκτασης και της φύσης του καρκίνου του προστάτη. Ο Ουρολόγος αξιολογεί τη συνολική κατάσταση υγείας του ασθενούς και συζητά με αυτόν τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της επέμβασης. Η υποψηφιότητα του ασθενούς για ρομποτική προστατεκτομή συχνά καθορίζεται με βάση παράγοντες όπως το στάδιο και η επιθετικότητα του καρκίνου, η γενική υγεία και η ηλικία του ασθενούς και η ικανότητά του να ανεχθεί τη χειρουργική επέμβαση.

Την ημέρα της επέμβασης, οι ασθενείς φτάνουν στο νοσοκομείο ή στην κλινική και υποβάλλονται σε προεγχειρητικό έλεγχο. Μετά τη χορήγηση γενικής αναισθησίας, γίνονται μικρές τομές και εισάγονται οι ρομποτικοί βραχίονες, καθοδηγούμενοι από τον Χειρουργό ο οποίος χρησιμοποιεί την κονσόλα του Συστήματος Da Vinci. Ο γιατρός στη συνέχεια αφαιρεί σχολαστικά τον προστάτη διατηρώντας παράλληλα τις γύρω δομές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, η χειρουργική ομάδα παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του ασθενούς ώστε να προλαμβάνουν τυχόν δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν. Μετά την ολοκλήρωση της αφαίρεσης, οι ασθενείς μεταφέρονται στην αίθουσα ανάνηψης και βρίσκονται υπό προσεκτική παρακολούθηση καθώς ξυπνούν από την αναισθησία.

Μετεγχειρητικά

Η μετεγχειρητική φροντίδα ύστερα από τη ρομποτική προστατεκτομή περιλαμβάνει διαχείριση του πόνου και παρακολούθηση για τυχόν επιπλοκές. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν σχετικά γρήγορη ανάρρωση, με πολλούς να μπορούν να ξαναρχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες. Παρότι ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή, η ελάχιστα επεμβατική φύση της επέμβασης γενικά οδηγεί σε λιγότερη ενόχληση και χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός προγραμματίζει τακτικά ραντεβού παρακολούθησης για τον έλεγχο της πορείας της ανάρρωσης του ασθενούς, την αξιολόγηση των επιπέδων του PSA και την απάντηση σε τυχόν ερωτήσεις του ασθενούς. Στους ασθενείς παρέχεται επίσης καθοδήγηση σχετικά με τη μετεγχειρητική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων συστάσεων για την επανέναρξη των κανονικών δραστηριοτήτων τους.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.