Ρομποτική Νεφρεκτομή

Γενικά

Η ρομποτική νεφρεκτομή είναι μια προηγμένη χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιεί τη ρομποτική τεχνολογία (το χειρουργικό σύστημα Da Vinci), για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του νεφρού. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική τεχνική περιλαμβάνει μικρές τομές μέσω των οποίων εισάγονται ρομποτικοί βραχίονες, εξοπλισμένοι με χειρουργικά εργαλεία. Η τρισδιάστατη κάμερα υψηλής ευκρίνειας παρέχει στον Ουρολόγο μια λεπτομερή εικόνα του νεφρού, επιτρέποντας ακριβείς και ελεγχόμενες κινήσεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η ρομποτική νεφρεκτομή συνιστάται συχνά για την αντιμετώπιση του καρκίνου των νεφρών, προσφέροντας στους ασθενείς τα οφέλη του μειωμένου μετεγχειρητικού πόνου, των μικρότερων χρόνων αποκατάστασης και της ελαχιστοποίησης των ουλών.

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής νεφρεκτομής είναι η αυξημένη ακρίβεια που παρέχει στον γιατρό. Οι ρομποτικοί βραχίονες, που ελέγχονται από τον εξειδικευμένο Ουρολόγο από μια κονσόλα, προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης και επιδεξιότητα, επιτρέποντας ακριβείς ελιγμούς στον περιορισμένο χώρο της περιοχής. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της επέμβασης έχει ως αποτέλεσμα μικρότερες τομές, μειώνοντας τη μετεγχειρητική ενόχληση και επιτρέποντας την ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Επιπλέον, η τρισδιάστατη απεικόνιση που παρέχεται από το ρομποτικό σύστημα βοηθά στην αναγνώριση των ανατομικών δομών, συμβάλλοντας σε βελτιωμένα χειρουργικά αποτελέσματα. Η μειωμένη απώλεια αίματος και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών είναι πρόσθετα οφέλη που ενισχύουν την ασφάλεια της διαδικασίας.

Η Επέμβαση

Πριν υποβληθούν σε ρομποτική νεφρεκτομή, οι ασθενείς υποβάλλονται σε λεπτομερή αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων απεικονιστικών μελετών και συζητήσεων με τον Ουρολόγο για τον καθορισμό του καταλληλότερου πλάνου θεραπείας. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό για τυχόν υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, φάρμακα που λαμβάνουν ή αλλεργίες. Την ημέρα της επέμβασης θα δοθούν στους ασθενείς συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τη νηστεία και τη χρήση των φαρμάκων τους. Είναι σημαντικό να υπάρξει σαφής κατανόηση των αναγκαίων προεγχειρητικών προετοιμασιών και οι ασθενείς να ακολουθήσουν τις οδηγίες που παρέχονται από τον Ουρολόγο.

Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία και ο γιατρός πραγματοποιεί μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα, που χρησιμεύουν ως σημεία εισόδου για τους μηχανικούς βραχίονες του συστήματος Da Vinci.

Ο Ουρολόγος, καθισμένος σε μια κονσόλα, ελέγχει τους βραχίονες που είναι εξοπλισμένοι με χειρουργικά εργαλεία, ενώ η κονσόλα παρέχει μια τρισδιάστατη, υψηλής ευκρίνειας εικόνα του σημείου. Με τη χρήση του συστήματος, ο γιατρός αποκαλύψει το νεφρό, αναγνωρίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία, τη νεφρική αρτηρία και τη νεφρική φλέβα και στη συνέχεια διακόπτει τη ροή του αίματος προς στο νεφρό, ελαχιστοποιώντας την αιμορραγία κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης. Κατόπιν, ο Ουρολόγος αφαιρεί το νεφρό μέσα από τις τομές, είτε εξ’ ολοκλήρου ή τμηματικά, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

Μετεγχειρητικά

Μετά την επέμβαση της ρομποτικής νεφρεκτομής, οι ασθενείς συνήθως έχουν μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Οι μικρές τομές έχουν ως αποτέλεσμα ελάχιστες ουλές και μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο. Ο γιατρός θα παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για την μετεγχειρητική φροντίδα του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του πόνου, του περιορισμού των δραστηριοτήτων και της μετέπειτα παρακολούθησης σε συνεργασία με τον Ουρολόγο. Παρότι ο χρόνος ανάρρωσης διαφέρει ανάλογα με τη φυσιολογία και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς, οι περισσότεροι βιώνουν ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε σχέση με τις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.