Γενικά
Στις ημέρες μας, ο Καρκίνος του Προστάτη αποτελεί ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα υγείας στους άνδρες ηλικίας άνω το 50 ετών. Καθώς η μέση ηλικία του πληθυσμού παγκοσμίως αυξάνεται, αναμένεται όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανδρών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διάγνωση κακοήθειας στον προστάτη.
Παρότι υπάρχει πλήθος εξετάσεων και ενδείξεων που κατευθύνουν έναν έμπειρο Ουρολόγο στην πιθανότητα διάγνωσης της νόσου, όπως είναι η αυξημένη τιμή του PSA, κάποιο ύποπτο εύρημα κατά τη δακτυλική εξέταση ή το οικογενειακό ιστορικό, η μοναδική μέθοδος που μπορεί αξιόπιστα να θέσει τη διάγνωση για τον Καρκίνο του Προστάτη είναι η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη βιοψία του αδένα.
Στη περίπτωση που ο γιατρός εντοπίσει κάποια ένδειξη που θεωρεί ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, θα καθοδηγήσει τον ασθενή να υποβληθεί σε πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (MRI) του προστάτη, προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα της περιοχής.
Χρησιμοποιώντας μια ειδική κλίμακα ταξινόμησης (Prostate Imaging-Reporting and Data System – PI‑RADS) με βάση τα ευρήματα της MRI, ο Ουρολόγος θα αποφασίσει εάν ο ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε βιοψία.
Οι διαθέσιμες μέθοδοι για τη λήψη του δείγματος της βιοψίας είναι η διορθική βιοψία, όπου η βελόνα (στυλεός) εισέρχεται μέσα από το ορθό, και η διαπερινεϊκή βιοψία, όπου η βελόνα εισέρχεται στην περιοχή μεταξύ του οσχέου και του ορθού. Και οι δύο μέθοδοι έχουν συγκρίσιμα αποτελέσματα ως προς τον εντοπισμό κακοηθειών, με τη διαπερινεϊκή βιοψία να εμφανίζεται ότι οδηγεί λιγότερο συχνά σε μόλυνσεις και αιμορραγία, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, αλλά και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.