Βαλανοποσθίτιδα

Γενικά

Μια από τις συχνότερες αιτίες που οι άντρες ασθενείς επισκέπτονται τον Ουρολόγο ή και κάποιες φορές τον Δερματολόγο είναι η εμφάνιση της βαλανοποσθίτιδας. Με τον όρο βαλανοποσθίτιδα εννοούμε μια φλεγμονή της βαλάνου. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που μαζί με τη βαλανοποσθίτιδα συνυπάρχει και φλεγμονή της ακροποσθίας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Αίτια

Υπάρχουν διάφορα αίτια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της βαλανοποσθίτιδας, όπως:

  • Κακή υγιεινή της περιοχής, σε συνδυασμό με συνυπάρχουσα φίμωση που εμποδίζει την απομάκρυνση του σμήγματος
  • Λοιμώξεις της περιοχής, συνήθως από κάποιο μύκητα όπως ο Candida, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις κολπίτιδες στις γυναίκες. Παράγοντες που ευνοούν τη λοίμωξη στην περιοχή είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Φίμωση
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, τα χλαμύδια και η γονόρροια.

Διάγνωση

Συνήθως, η κλινική εξέταση αρκεί για να τεθεί η διάγνωση. Σε αμφίβολες περιπτώσεις μπορεί να ληφθεί καλλιέργεια από την περιοχή της βαλάνου που συνήθως θα αναδείξει την ύπαρξη μύκητα. Επίσης, μπορεί να γίνει έλεγχος για Σακχαρώδη Διαβήτη. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να ληφθεί βιοψία από την περιοχή.

Θεραπεία

Συνήθως, σε απλές περιπτώσεις η σχολαστική καθαριότητα και υγιεινή μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη και τη θεραπεία. Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν είναι τα ακόλουθα:

  • Καλό πλύσιμο του πέους με χλιαρό νερό ή χαμομήλι και στέγνωμα στην περιοχή
  • Πλύσιμο με σαπούνι με ουδέτερο ΡΗ και όχι κάποιο αντισηπτικό

Σε περιπτώσεις που η βαλανοποσθίτιδα οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο ή μύκητα μπορεί να χορηγηθεί αντιβίωση από το στόμα, ή αλοιφή στην περίπτωση που οφείλεται σε μύκητα.

Όταν υπάρχει έντονος ερεθισμός στην περιοχή μπορεί να συγχορηγηθεί κορτιζονούχο σκεύασμα σε μορφή αλοιφής, ενώ σε υποτροπιάζουσες περιπτώσεις που συνυπάρχει φίμωση μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε περιτομή.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.