Βαλανοποσθίτιδα

Γενικά για την βαλανοποσθίτιδα

Μια από τις συχνότερες αιτίες που ο ασθενής επισκέπτεται τον ουρολόγο ή και κάποιες φορές τον δερματολόγο είναι η εμφάνιση βαλανοποσθίτιδας. Με τον όρο βαλανοποσθίτιδα υποδηλώνουμε την φλεγμονή της βαλάνου. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου συνυπάρχει μαζί με τη βαλανοποσθίτιδα και η φλεγμονή της ακροποσθίας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Αίτια

Υπάρχουν διάφορα αίτια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση βαλανοποσθίτιδας, μερικά τέτοια παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

  • Κακή υγιεινή της περιοχής, σε συνδυασμό με συνυπάρχουσα φίμωση εμποδίζει την απομάκρυνση του σμήγματος
  • Λοιμώξεις της περιοχής, συνήθως από κάποιο μύκητα όπως η Candida, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις κολπίτιδες στις γυναίκες. παράγοντες που ευνοούν την λοίμωξη στην περιοχή είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η φίμωση
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, τα χλαμμύδια και η γονόρροια

Διάγνωση

Συνήθως η κλινική εξέταση αρκεί για να τεθεί η διάγνωση. Σε αμφίβολες περιπτώσεις μπορεί να ληφθεί καλλιέργεια από την περιοχή της βαλάνου που συνήθως θα αναδείξει την ύπαρξη μύκητα . Επίσης μπορεί να γίνει έλεγχος για Σακχαρώδη Διαβήτη. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες. Ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ληφθεί βιοψία από την περιοχή.

Θεραπεία για την βαλανοποσθίτιδα

Συνήθως σε απλές περιπτώσεις η σχολαστική καθαριότητα και υγιεινή μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη και τη θεραπεία.

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν είναι τα ακόλουθα:

  1. Καλό πλύσιμο με χλιαρό νερό ή χαμομήλι και στέγνωμα στην περιοχή
  2. Πλύσιμο με σαπούνι με ουδέτερο ΡΗ και όχι κάποιο αντισηπτικό

Σε περιπτώσεις που η βαλανοποσθίτιδα οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο ή μύκητα μπορεί να χορηγηθεί αντιβίωση από το στόμα, ή αλοιφή στην περίπτωση που οφείλεται σε μύκητα. Όταν υπάρχει έντονος ερεθισμός στην περιοχή μπορεί να συγχορηγηθεί κορτιζονούχο σκεύασμα σε αλοιφή.

Τέλος σε υποτροπιάζουσες περιπτώσεις που συνυπάρχει φίμωση μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε περιτομή

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.