Ρομποτική Προστατεκτομή

Τι είναι η Ρομποτική Προστατεκτομή

Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον προστάτη, στην βιβλιογραφία θα την συναντήσετε και σαν keyhole surgery ή σαν davinci surgery.

Ο χειρουργός εκτελεί την επέμβαση με την βοήθεια ενός μηχανήματος (ρομπότ). Στην χώρα μας η επέμβαση πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Η βιβλιογραφία δεν έχει καταδείξει σαφώς την υπεροχή της μεθόδου σε ογκολογικά αποτελέσματα έναντι της κλασσικής χειρουργικής ή αν υπάρχει όφελος σε επίπεδα οικονομικού κόστους / ταχύτερης αποκατάστασης.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Το Ρομπότ

Το ρομπότ, (συσκευή Davinci) αποτελείται από δυο μέρη , την μονάδα του ασθενούς και την μονάδα ελέγχου.

Μονάδα του ασθενούς

Η μονάδα του ασθενούς βρίσκεται δίπλα από το χειρουργικό τραπέζι έχει τέσσερεις βραχίονες, από τους οποίους ο ένας κρατά την κάμερα και οι υπόλοιποι τα χειρουργικά εργαλεία. Οι βραχίονες εισέρχονται στην κοιλιά μέσα από μικρές τομές που κάνει ο χειρουργός.

Μονάδα ελέγχου

H μονάδα ελέγχου είναι όπως λέει και η ονομασία της, το σημείο από το οποίο ο χειρουργός χειρίζεται την μονάδα του ασθενούς, μπορεί να βρίσκεται και σε διαφορετικό σημείο από το χειρουργικό τραπέζι και κατ’ επέκταση τον ασθενή. Ο χειρουργός βλέπει την εικόνα με τρισδιάστατη όραση σε μια οθόνη και μπορεί να μεγεθύνει το σημείο που τον ενδιαφέρει 10-12 φορές.

Κάτω από την οθόνη βρίσκονται τα χειριστήρια που επιτρέπουν στον χειρουργό να κινεί τα εργαλεία που βρίσκονται προσαρμοσμένα στους ρομποτικούς βραχίονες μέσα στο σώμα του ασθενή. Οι κινήσεις αυτές μετατρέπονται σε πολύ μικρότερες κινήσεις των εργαλείων στο χειρουργικό πεδίο. Επίσης εξαλείφουν τον τρόμο των χεριών, επιτρέποντας στον χειρουργό να κάνει λεπτές και ακριβείς κινήσεις.

Βιβλιογραφικά δεδομένα για την Ρομποτική Χειρουργική

Η Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Ριζική Προστατεκτομή άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτερα το 2000. Οι πρώτες μελέτες το 2007 την χαρακτήρισαν το ίδιο αποτελεσματική με τις άλλες μεθόδους.

Η ρομποτική μέθοδος συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, όπως και η λαπαροσκοπική μέθοδος και αυτά συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Λιγότερη αιμορραγία
  • Μικρότερη τομή
  • Μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  • Ταχύτερη αποκατάσταση

Οι μελέτες που ακολούθησαν στην πορεία έδειξαν ότι ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί να έχει το ίδιο καλά αποτελέσματα με την ανοιχτή μέθοδο σε ότι έχει να κάνει με τα αρνητικά χειρουργικά όρια. Νεότερες αναδρομικές μελέτες αναφέρουν καλύτερα αποτελέσματα συγκρινόμενη με την ανοιχτή μέθοδο στην ταχύτερη αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο patients.uroweb.org, cancerresearchuk.org

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.