Ριζική Προστατεκτομή

Γενικά

Ο Καρκίνος του Προστάτη αφορά έναν κακοήθη όγκο του προστάτη. Υπάρχουν αρκετά στάδια της νόσου. Η θεραπεία που θα λάβει ο ασθενής εξαρτάται από την εμπειρία του θεράποντα χειρούργου και τα ειδικά χαρακτηριστικά του όγκου και του ασθενή. Στην περίπτωση που έχει διαγνωστεί εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη σε ασθενής με ικανό προσδόκιμο επιβίωσης (άνω της δεκαετίας) η κυριότερη θεραπευτικής επιλογή είναι η Ριζική Προστατεκτομή. Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται ολόκληρος ο προστάτης με τις σπερματοδόχους κύστεις. Είναι ένα χειρουργείο που επιτελείται κυρίως υπό γενική αναισθησία.

Η επέμβαση της Ριζικής Προστατεκτομής

Η Ριζική Προστατεκτομή μπορεί να γίνει με τρεις μεθόδους. Τον κλασικό που είναι η ανοιχτή επέμβαση (με τομή), η λαπαροσκοπική και η ρομποτικά υποβοηθούμενη.

Στην ανοιχτή προσπέλαση ο χειρουργός κάνει μια τομή στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα. Έτσι μπορεί να έχει απευθείας πρόσβαση στον προστάτη αδένα. Στην συνέχεια τον αφαιρεί μαζί με τις σπερμαδόχους κύστες. Στην περίπτωση που ο καρκίνος έχει προχωρήσει στους Λεμφαδένες ή υπάρχει υπόνοια ότι αυτό έχει συμβεί ο χειρουργός μπορεί να προχωρήσει σε λεμφαδενεκτομή στον ίδιο χρόνο.

Ακολούθως γίνεται η αναστόμωση της ουροδόχου κύστεως με την ουρήθρα. Ο χειρουργός τοποθετεί έναν καθετήρα στην ουροδόχο κύστη. Προκειμένου να βοηθήσει την επούλωση της αναστόμωσης, συνήθως ο καθετήρας αυτός αφαιρείται μετά από δέκα ημέρες.

Στην Ρομποτική μέθοδο ο χειρουργός ανοίγει μικρές τρύπες στην κοιλιά του ασθενή. Μέσω αυτών εισέρχονται μικροί πλαστικοί σωλήνες (τροκάρ). Από αυτούς εισέρχονται τα εργαλεία που προσαρτώνται στους βραχίονες του ρομπότ που χειρίζεται ο χειρουργός. Σε ένα από τα τροκάρ τοποθετείται μια κάμερα. Η κάμερα παρέχει σε μεγέθυνση υψηλής ευκρίνειας εικόνα στον χειρουργό. Στην λαπαροσκοπική μέθοδο ο χειρισμός των εργαλείων γίνεται από άλλον ιατρό αντί για το ρομπότ.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας τόσο η ανοιχτή όσο και η ρομποτική μέθοδος εμφανίζονται το ίδιο αποτελεσματικές, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η ρομποτική μέθοδος συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών (μικρότερη διάρκεια νοσηλείας, λιγότερη απώλεια αίματος, μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος).

Μετεγχειρητική Πορεία

Μετεγχειρητικά ο ασθενής ο ασθενής θα φύγει από το νοσοκομείο συνήθως ύστερα από 2-5 ημέρες. Η διάρκεια παραμονής θα εξαρτηθεί από την μέθοδο που θα χειρουργηθεί ο ασθενής. Κατά κανόνα ο ασθενής που θα χειρουργηθεί ρομποτικά θα πάρει εξιτήριο μετά από 2 μέρες νοσηλεία.

Επιπλοκές της Ριζικής Προστατεκτομής

Οι επιπλοκές του χειρουργείου άμεσα μετεγχειρητικά έχουν να κάνουν με αιμορραγία, πυρετό, πόνο στην περιοχή του τραύματος ενώ απώτερες επιπλοκές είναι η ακράτεια προσπάθειας και η στυτική δυσλειτουργία.

Παρακολούθηση

Μετά από το χειρουργείο ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα παρακολούθησης που διαρκεί κατ΄ελάχιστον 5 χρόνια κατά το οποίο ο χειρουργός θα ελέγχει το PSA του ασθενή. Η παρακολούθηση αυτή είναι σημαντική για να μπορεί ο χειρουργός να παρακολουθήσει την αποθεραπεία του ασθενή και να ανιχνεύσει πιθανή υποτροπή του καρκίνου.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.