Ουρητηρολιθοτριψία (Ημιακάμπτη – Εύκαμπτη)

Γενικά για την Ουρητηρολιθοτριψία

Η ουρητηροσκόπηση είναι η επέμβαση που γίνεται με την χρήση του ουρητηροσκοπίου, το οποίο είναι μιας μικρής διαμέτρου ενδοσκόπιο. Η ουρητηροσκόπηση είναι στις μέρες μας μια επέμβαση ρουτίνας. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι αρκετά υψηλά και η συχνότητα επιπλοκών πολύ χαμηλή.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου έχουν να κάνουν με τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας όπως ήδη αναφέρθηκε, και τα χαμηλά ποσοστά επιπλοκών. Τα μειονεκτήματα είναι ότι είναι μια επεμβατική μέθοδος που απαιτεί γενική αναισθησία και συνυπάρχει μικρή πιθανότητα τραυματισμού του Ουρητήρα.

Επέμβαση

Για την ουρητηροσκόπηση – ουρητηρολιθοτριψία θα λάβετε συνήθως γενική αναισθησία. Ενώ βρίσκεστε υπό την επήρεια των φαρμάκων ο χειρουργός θα εισέλθει στην κύστη σας με ένα ενδοσκόπιο μέσα από την ουρήθρα χωρίς να κάνει κάποια τομή. Ανάλογα με την εντόπιση του λίθου ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ένα εύκαμπτο ή ημιάκαμπτο εργαλείο. Με στην χρήση laser ή πνευματικού λιθοτρύπτη θα θρυμματιστεί τον λίθο σε μικρότερα κομμάτια. Τα κομμάτια θα τα απομακρύνει με την χρήση ενός άλλου εργαλείου που λέγεται basket. Ανάλογα με την έκβαση της επέμβασης και ποσό εργώδης μπορεί να είναι ενδεχομένως να απαιτηθεί η τοποθέτηση pig-tail , που είναι ένας αυτό συγκρατούμενος ουρητηρικός καθετήρας, το οποίο μπορεί να παραμείνει από λίγες ημέρες έως κάποιες εβδομάδες.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιονδήποτε λιθιασικό ασθενή με μέγεθος λίθου έως 2 εκ. Αρκεί να μπορεί να λάβει αναισθησία και να μην έχει μικρόβιο στα ούρα.

Ο ασθενής θα λάβει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Συνήθως μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητες του λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.