Ουρητηρολιθοτριψία (Ημιακάμπτη – Εύκαμπτη)

Γενικά

Η ουρητηροσκόπηση είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται με τη χρήση του ουρητηροσκοπίου, το οποίο είναι ένα μικρής διαμέτρου ενδοσκόπιο. Η ουρητηροσκόπηση είναι στις μέρες μας μια επέμβαση ρουτίνας.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου έχουν να κάνουν με τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας και τα χαμηλά ποσοστά επιπλοκών. Τα μειονεκτήματα είναι ότι πρόκειται για μια επεμβατική μέθοδος που απαιτεί γενική αναισθησία και συνυπάρχει μικρή πιθανότητα τραυματισμού του ουρητήρα.

Επέμβαση

Μετά από τη χορήγηση της αναισθησίας, ο Ουρολόγος εισαγάγει στην κύστη σας ένα ενδοσκόπιο μέσω της ουρήθρας, χωρίς να κάνει κάποια τομή. Ανάλογα με την εντόπιση του λίθου, ο Χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ένα εύκαμπτο ή ημιάκαμπτο εργαλείο. Με τη χρήση laser ή πνευματικού λιθοτρύπτη θα θρυμματιστεί τον λίθο σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία θα απομακρύνει στη συνέχεια με τη χρήση ενός άλλου εργαλείου που ονομάζεται basket. Ανάλογα με την έκβαση της επέμβασης και ποσό εργώδης μπορεί να είναι, ενδεχομένως να απαιτηθεί η τοποθέτηση pig-tail, που είναι ένας αυτοσυγκρατούμενος ουρητηρικός καθετήρας, που μπορεί να παραμείνει στο σημείο από λίγες ημέρες έως κάποιες εβδομάδες.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιονδήποτε ασθενή που έχει λιθίαση, με μέγεθος λίθου έως 2 εκ. Αρκεί να μπορεί να λάβει αναισθησία και να μην συνυπάρχει Ουρολοίμωξη.

Ο ασθενής θα λάβει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Συνήθως μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητες του λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.