Διουρηθρική Προστατεκτομή με την μέθοδο TURis

Γενικά

H Διουρηθρική Προστατεκτομή (TURis Προστατεκτομή) είναι ο συνηθέστερος τρόπος θεραπείας για την ΚΥΠ. Σκοπός της επέμβασης είναι η αφαίρεση του υπέρ πλαστικού τμήματος του προστάτη αδένα που δημιουργεί τα συμπτώματα, αποφράσσοντας την ουροδόχο κύστη . Η επέμβαση γίνεται μέσα από την ουρήθρα, χωρίς κάποια εξωτερική τομή και αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

Η Επέμβαση

Για την TURis Προστατεκτομή ο ασθενής θα λάβει ανάλογα με την συννοσηρότητα του είτε ραχιαία είτε γενική αναισθησία. Αφού επιδράσει η αναισθησία ο χειρουργός προωθείτο το ρεσεκτοσκόπιο, που είναι ένα ενδοσκόπιο με μια συρμάτινα αγκύλη που είναι υπό τυχόν έλεγχο του χειρούργου και την οποία διαπερνά υψηλής συχνότητας ρεύμα που εξαχνώνει τον προστατικό ιστό. Το ενδοσκόπιο αυτό είναι συνδεδεμένο με κάμερα που δείχνει υψηλής ποιότητας εικόνα στον χειρουργό και του επιτρέπει να δει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Στο τέλος της επέμβασης και αφού ο ιατρός έχει αφαιρέσει τον υπερπλαστικό ιστό τοποθετεί έναν καθετήρα στην κύστη του ασθενή ο οποίος θα παραμείνει για 1-3 ημέρες μέχρι να κλείσει η πληγή και να μπορεί ο ασθενής να ουρήσει από μόνος του.

Συνήθως ο ασθενής όπως προαναφέρθηκε θα πάρει εξιτήριο μετά από 2-3 ημέρες, είναι αναμενόμενο να έχει μια ήπια αιματουρία για αρκετές ημέρες μετά την αφαίρεση του καθετήρα. Μπορεί επίσης να έχει έντονη επιτακτικότητα ή και πόνο κατά την ούρηση για αρκετές εβδομάδες.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Για 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο

  • Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα
  • Αποφύγετε την άρση βάρους
  • Αποφύγετε την έντονη άσκηση, την ποδηλασία ή την οδήγηση μηχανής
  • Μην μπείτε σε σάουνα
  • Αποφύγετε τις τροφές με αυξημένο υπόλειμμα ή που σας προκαλούν δυσκοιλιότητα
  • Αποφύγετε την σεξουαλική επαφή για 2-3 εβδομάδες

Μετά το χειρουργείο είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί παλίνδρομη εκσπερμάτωση, αυτή είναι μια χρόνια κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας έχει φυσιολογικά οργασμό αλλά το σπέρμα δεν εξέρχεται από την ουρήθρα αλλά πέφτει στην ουροδόχο κύστη και εξέρχεται στα ουρά.

Επιπλοκές

Ο ασθενής θα πρέπει να επιστρέψει στο νοσοκομείο σε περίπτωση που εμφανίσει πυρετό, επίσχεση ούρων, έντονη αιματουρία.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.