Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Προστατεκτομή: Είναι τόσο επιτυχημένη γιατί είναι καλύτερη;
Στις επόμενες παραγράφους θα αναφερθούμε στην πρόσφατη δημοσίευση αποτελεσμάτων του follow – up της μελέτης LAPPRO για τη Ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική Προστατεκτομή και γιατί είναι τόσο επιτυχημένη μέθοδος.
Στο European Urology – Oncology του Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε κατά προτεραιότητα ένα άρθρο από την πανεπιστημιακή Ουρολογική κλινική του νοσοκομείου του Αμβούργου. Το ερώτημα ήταν αν η Ρομποτική Προστατεκτομή είναι τόσο επιτυχημένη γιατί αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου στον Προστάτη. Ή είναι καλύτερη γιατί είναι επιτυχημένη.
Η Ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική Προστατεκτομή έχει μεγάλο κόστος τόσο για τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και για τον ασθενή (στην χώρα μας το κόστος μετακυλίεται αποκλειστικά στον ασθενή). Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον προστάτη. Η ουρολογική κοινότητα παγκοσμίως αναζητά ακλόνητες αποδείξεις για την υπεροχή της λίγα χρόνια μετά την εισαγωγή της στην κλινική πράξη. Την έχουν καταστήσει “gold standard”. Αυτό όμως δεν έχει αποδειχθεί με αντίστοιχες κλινικές μελέτες.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα του διετούς follow – up της μελέτης LAPPRO. Είναι μια πολυκεντρική μελέτη που διεξήχθη στην Σουηδία. Εκεί επιβεβαιώνει ξανά τα αποτελέσματα του 2015 (1 χρόνο μετεγχειρητικά). Η μελέτη αυτή ανέλυσε 2625 ασθενείς που υπεβλήθησαν σε Ριζική Προστατεκτομή σε 14 κέντρα στην Σουηδία. Από αυτούς οι 778(30%) υπεβλήθησαν σε Ανοιχτή Προστατεκτομή. Οι υπόλοιποι 1847(70%) χειρουργήθηκαν με την ρομποτική μέθοδο.
Η μελέτη δεν ήταν τυχαιοποιημένη αλλά αναδρομική. Παρόλα αυτά η συμμετοχή των ασθενών με αξιολογημένα ερωτηματολόγια ήταν πολύ υψηλή και έφτασε το 96%.
Τελικό συμπέρασμα μελέτης για τη Ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική Προστατεκτομή
Το τελικό συμπέρασμα της μελέτης δεν έδειξε υπεροχή κάποιας μεθόδου έναντι της άλλης σε ότι αφορά τα ογκολογικά αποτελέσματα. Ένα μικρό πλεονέκτημα της ανοιχτής μεθόδου (3%) σε ότι αφορά την αποκατάσταση της εγκράτειας έναντι ενός στατιστικά σημαντικού πλεονεκτήματος της ρομποτικής μεθόδου (6%) σε ότι έχει να κάνει με την στυτική λειτουργία του ασθενούς μετεγχειρητικά.
Τα αποτελέσματα αυτά συμβαδίζουν με την υπάρχουσα βιβλιογραφία.
Επίσης τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν την ισχύουσα άποψη. Ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχή έκβαση του χειρουργείου είναι η εμπειρία του χειρουργού.
Ωστόσο η βελτίωση των αποτελεσμάτων της επέμβασης στηρίζεται κυρίως στην προώθηση και ανάπτυξη κέντρων αναφοράς για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Με συγκέντρωση σημαντικού αριθμού περιστατικών και δημιουργία αξιολογημένων προγραμμάτων εκπαίδευσης, στοιχεία τα οποία έχουν προωθηθεί με την εισαγωγή της ρομποτικής μεθόδου στην κλινική πράξη.
Περισσότερα στο European Urology Oncology 1(2018)