Φίμωση

Γενικά για τη φίμωση

Ως φίμωση ορίζεται η αδυναμία έλξης της ακροποσθίας και αποκάλυψης της βαλάνου. Φυσιολογικά η κεφαλή του πέους που ονομάζεται βάλανος καλύπτεται από δέρμα που ονομάζεται ακροποσθία το οποίο με την σειρά του είναι σχετικά χαλαρό και με μια ήπια έλξη αποκαλύπτει την βάλανο. Η κίνηση αυτή βοηθά το παιδί και τον ενήλικα να ουρήσει ευκολότερα και τον ενήλικα να έχει πλήρη στύση. Κάποιες φορές όμως το δέρμα της γίνεται πιο σφιχτό και μπορεί να κλείσει μην επιτρέποντας στον ασθενή να αποκαλύψει την βάλανο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται φίμωση και γίνεται πιο σπάνια με την πρόοδο της ηλικίας.

Συχνότητα

Φίμωση εμφανίζεται στο 50% των βρεφών ηλικίας έως 1 έτος, στο 10% των νηπίων ηλικίας 3 ετών και μόλις στο 1% των αγοριών 16-18 ετών .

Αιτία

Όπως αναφέρθηκε η φίμωση είναι μια κατάσταση πολύ συχνή στα βρέφη και νήπια, στα μεγαλύτερα αγόρια όμως μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό της ακροποσθίας και εμφάνιση ουλής. Πιο πιθανό να εμφανιστεί η φίμωση είναι σε ασθενής με:

  • Υποτροφία ζούσες ουρολοιμώξεις – βαλανοποσθίτιδες
  • Σάκχαροδιαβητικούς ασθενείς
  • Επανειλημμένως τραυματισμούς της ακροποσθίας
  • Κακή υγιεινή

Θεραπεία

Η θεραπεία της φίμωσης έχει να κάνει με την τοπική χορήγηση κορτικοστεροειδών (αλοιφή) & χειρουργική αφαίρεση του δέρματος της ακροποσθίας (περιτομή).

Η επέμβαση της περιτομής σε παιδιά μπορεί να γίνει με την χορήγηση τοπικού αναισθητικού που προκαλεί μούδιασμα στην περιοχή , μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και νέοι ενήλικες που χρειάζονται περιτομή μπορεί να την κάνουν υπό γενική αναισθησία .

Για να απομακρύνει το δέρμα της ακροποσθίας ο χειρουργός το κρατά με λαβίδα και κόβει κρατώντας ασφαλή απόσταση από την βάλανο , έν συνέχεια είτε με Νυστέρι είχε με ραδιοσυχνότητες ή laser χαράσσει και κόβει το έσω πέταλο της ακροποσθίας και συρράπτει με απορροφήσιμα ράμματα το δέρμα του πέους με την βάλανο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Επιπλεον στα νέα μπορείτε να διαβάσετε για τους ¨Μύθους και αλήθειες ¨ όσον αφορά την περιτομη στους ενήλικες . Περισσότερα εδώ

Παραφίμωση

Η παραφίμωση είναι μια επείγουσα κατάσταση η οποία μπορεί να συμβεί σε άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή . Στην περίπτωση αυτή έχει γίνει έλξη της ακροποσθίας αποκαλύπτοντας την βάλανο χωρίς όμως να μπορεί να επανέλθει στην θέση της. αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε οίδημα (πρήξιμο) του πέους και της ακροποσθίας. Σε παραμελημένες περιπτώσεις διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος στο πέος οδηγώντας σε μη αναστρέψιμη βλάβη όπως νέκρωση . Στην παραφίμωση μπορεί εμφανιστεί μελάνιασμα και μαύρισμα της βαλάνου .

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν :

  • Πρήξιμο στην βάλανο όταν η ακροποσθία είναι τραβηγμένη προς τα πίσω
  • Πόνο στο πέος
  • Αλλαγή στο χρώμα της βαλάνου (το δέρμα γίνεται σκούρο κόκκινο ή και μπλε)

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.