Ουρολοιμώξεις

Γενικά για τις λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος

Με τον όρο ουρολοιμώξεις (λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος) αναφερόμαστε στον εποικισμό του ουροποιητικού συστήματος τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας κάποιο μικρόβιο, ιό ή μύκητα. Η ανθρώπινη ουροφόρος οδός υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι άσηπτη. Ανάλογα με το σημείο εντόπισης διακρίνονται οι ουρολοιμώξεις σε ουρηθρίτιδες, κυστίτιδες, προστατίτιδες και πυελονεφρίτιδες. Συνηθέστερο αίτιο αποτελούν τα μικρόβια και ειδικότερα αυτά που βρίσκονται στην αίδον περιοχή του εντέρου όπως το κολοβακτηρίδιο ( E.Coli ), τα χλαμμύδια και το μυκόπλασμα είναι συχνά αίτια λοιμώξεων της ουρήθρας και του προστάτη και σπανιότερα της κύστης.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ουρολοιμώξεων και αυτό συμβαίνει για ανατομικούς λόγους (μικρή ουρήθρα, γειτονία με το αιδοίο και το ορθό που υπάρχει φυσιολογικά μικροβιακή χλωρίδα). Για τις γυναίκες ο κίνδυνος να εμφανίσουν έστω ένα ποσοστό ουρολοίμωξης στην ζωή τους είναι μεγαλύτερος του 50%, ενώ ένα 20% των νεαρών γυναικών, μετά την πρώτη ουρολοίμωξη θα εμφανίσουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Με τον όρο υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη ορίζεται η εμφάνιση 3 ή περισσότερων επεισοδίων σε διάστημα ενός έτους. Οι άνδρες εμφανίζουν σπανιότερα ουρολοίμωξη (προστατίτιδα) ωστόσο απαιτούν μεγαλύτερο διάστημα θεραπείας. Συνήθως οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις στους άνδρες συμβαίνουν όταν συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις όπως Υπερτροφία προστάτη, Σακχαρώδης Διαβήτης, νευρογενής κύστη (παραπληγία).

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση ουρολοίμωξης είναι οι ακόλουθοι:

 • Κακή υγιεινή
 • Κακές συνήθειες ούρησης
 • Σεξουαλικές Πρακτικές
 • Αντισύλληψη
 • Στάση των ούρων
 • Νευρογενής κύστη
 • Καθετήρας κύστεως
 • Σακχαρώδης Διαβήτης

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Σε νέες γυναίκες οι κυστίτιδες εκδηλώνονται με συχνουρία, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, άλγος υπερηβικά ενώ πολλές φορές μπορεί να δει η ασθενής αίμα στο τέλος της ούρησης. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να αναφέρουν αδυναμία, κοιλιακό άλγος. Σε περιπτώσεις που υπάρχει υψηλός πυρετός σημαίνει ότι στους άνδρες υπάρχει οξεία προστατίτιδα και στις γυναίκες πυελονεφρίτιδα, στους άνδρες για να εκδηλωθεί πυελονεφρίτιδα πρέπει να συνυπάρχει και άλλη κατάσταση που προδιαθέτει σε στάση των ούρων.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται από την συμπτωματολογία του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με την γενική και καλλιέργεια ούρων, οπότε με το αντιβιόγραμμα χορηγείται η κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

Θεραπεία για λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος

Η αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων περιλαμβάνει γενικά μέτρα όπως τα κάτωθι:

 • Λήψη άφθονων υγρών
 • Ούρηση με την πρώτη επιθυμία
 • Ούρηση μετά την επαφή
 • Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής

Ειδικότερα στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς θα πάρουν αγωγή από το στόμα και θα θεραπευτούν στο σπίτι τους. Στις περιπτώσεις εκείνες που συνυπάρχει υψηλός πυρετός πιθανόν να χρειαστεί η νοσηλεία του ασθενούς για να χορηγηθεί ενδοφλέβια αγωγή και όταν επιβεβαιωθεί με απεικονιστικές μεθόδους η ύπαρξη κωλύματος που προκαλεί στάση των ούρων (αποφρακτική ουροπάθεια) θα απαιτηθεί κάποια παρέμβαση από τον ουρολόγο όπως τοποθέτηση pig-tail ή διαδερμικής νεφροστομίας.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.