Η χρήση της πολυπαραμετρικής MRI στην διάγνωση του Καρκίνου του Προστάτη
Το 2018 ήταν η χρονιά που σε αρκετά έγκριτα περιοδικά (New England Journal of Medicine, European Urology, Lancet Oncology) δημοσιεύτηκαν μελέτες πάνω στο θέμα του καρκίνου του προστάτη. Οι μελέτες αυτές απέδειξαν την χρησιμότητα της πολυπαραμετρικής ΜRI στην αρχική διάγνωση. Κοινό συμπέρασμα σε όλες τις μελέτες ήταν η χρήση της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας. Αυτό οδήγησε στην διάγνωση περισσότερων κλινικά σημαντικά καρκίνων.
Ποσοστά 38,32,25% στις μελέτες PRECISION, MRI first, 4M για το θέμα του καρκίνου του προστάτη αντίστοιχα, συγκρινόμενες με την κλασσική βιοψία με την χρήση διορθικού υπερήχου ποσοστά 26,30,32% αντίστοιχα. Παράλληλα ανίχνευσε κλινικά μη σημαντικούς καρκίνους σε ποσοστά 9,6&14%. Τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα από την συμβατική βιοψία (22,20,25%). Επιπλέον σε ποσοστό που κυμάνθηκε από 14-49% οι ασθενείς δεν χρειάστηκε να υποβληθούν σε βιοψία.
Τα μειονεκτήματα της νέας αυτής μεθόδου είναι ότι το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεαστεί. Ένας παράγοντας είναι η εμπειρία του ακτινοδιαγνώστη και την ακρίβεια του μηχανήματος που θα θέσει την διάγνωση. Αυτό αποτέλεσε και ένα από τα σημεία σχολιασμού στις μελέτες. Οι περισσότεροι ασθενείς διαγνώστηκαν σε συγκεκριμένα κέντρα με μεγάλη εμπειρία . Ένα ακόμα μειονέκτημα αποτελεί το υψηλό της κόστος ακόμα και σε ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες , μπορεί να αναλογιστεί κανείς το κόστος πχ για 250.000 ασθενείς στην Γαλλία που κάνουν βιοψία τον χρόνο.
Περισσότερα στο NEJM, European Urol, Lancet ΜΡΙOncol
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τον Καρκίνο του προστάτη.