Επιλογή θεραπείας για την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ)
Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι επιλογές του ασθενή που έπασχε από υπερπλασία του προστάτη ήταν οι εξής : φαρμακευτική αγωγή και επί αποτυχίας της χειρουργείο είτε διουρηθρική προστατεκτομή είτε σε μεγαλύτερου μεγέθους προστάτες ανοιχτή προστατεκτομή.
Η πρόοδος της τεχνολογίας μας εδωσε περισσότερα όπλα στην φαρέτρα μας στην αντιμετώπιση της ΚΥΠ, ως επί το πλείστον ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αυξάνοντας με αυτόν τον τροπο και τις επιλογές του ασθενή .
Οι τεχνικές αυτές χωρίζονται γενικά σε τέσσερεις κατηγορίες :
- Σε αυτές που γίνεται τομή στον αυχένα του προστάτη
- Τοποθέτηση στέντ ή κλιπ
- Σε εκείνες που αφαιρείται προστατικός ιστός δημιουργώντας κοιλότητα στην περιοχή του προστάτη
- Τέλος αυτές που συρρικνώνουν τον προστάτη χωρίς να αφαιρείται ιστός
Συνήθως οι ασθενείς που επισκέπτονται στον Ουρολόγο και χρειάζεται να χειρουργηθούν , είναι αυτοί που δεν ανταποκρίνονται πλέον στην φαρμακευτική αγωγή και σπανιότερα κάποιοι με αντικειμενική ένδειξη όπως επίσχεση ούρων (αδυναμία ούρησης ). Πριν ασχοληθούμε με τον προστάτη και τις εξετάσεις που προσκομίζουν ασχολούμαστε με την γενικότερη υγεία τους και τυχόν συννοσηρότητες καθώς επίσης και με την επιθυμία τους να παραμείνουν , εφόσον είναι , σεξουαλικά ενεργοί . Όλες οι επιλογές που είναι διαθέσιμες είναι ικανές να εξασφαλίσουν μια καλή ούρηση στον ασθενή , είναι σημαντικό όμως η λύση να είναι εξατομικευμένη λαμβάνοντας υπόψην τα χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες του ασθενή .
Τεχνικές που γίνεται τομή στον Αυχένα της Κύστης
ΒΝΙ
Η διατομή του αυχένα της κύστης (ΒΝΙ) μπορεί να γίνει με διαθερμία η με laser , αφορα τους προστατες με μικρο μεγεθος (<30 κ.εκ.)χωρις μεσο λοβο, γινεται κατω απο γενικη αναισθησία . Το ποσοστό παλλνδρομης εκσπερμάτισης είναι περίπου 15%.
iTIND
To iTIND αφορά την τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος που άλλοι το προσομοιάζουν με το σύρμα που καθηλώνει τον φελλό στο μπουκάλι της σαμπάνιας , τοποθετείται υπό τοπική αναισθησία . Το πλέγμα αυτό ασκεί πίεση στα τοιχώματα του προστάτη απελευθερώνοντας την ουρήθρα . Δεν αναφέρονται ποσοστά παλλίνδρομης εκσπερμάτισης στις μέχρι τώρα εργασίες .
Τοποθέτηση stent ή κλιπ
Urolift
Η τεχνική αυτή έχει αναπτυχθεί την τελευταία πενταετία αφορά την τοποθέτηση κλιπ στους πλάγιους λοβούς του προστάτη , έχει σχετική αντένδειξη σε ασθενείς με μέσο λοβό , υπό καταστολή (μέθη ) η τοπική αναισθησία . Τα κλιπ αυτά ασκούν πίεση στα τοιχώματα του προστάτη διευκολύνοντας την κένωση της κύστης . Το ποσοστό υποτροπής (επενεπέμβασης ) ανέρχεται στο 20% και έχει σχετική αντένδειξη στους μεγάλους προστάτες .
Ενδοπροστατικά στέντ
Η τεχνική αυτή έχει να κάνει με την τοποθέτηση σεντ μόνιμων ή προσωρινών στον άυλο της προστατικής ουρήθρας και συστήνεται κυρίως σε ασθενείς που θεωρούνται ακατάλληλοι για χειρουργείο . Με την αύξηση της χρήσης των laser ακομα και σε ασθενεις που ειναι ακατάλληλοι για χειρουργείο η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο .
Τεχνικές που αφαιρούν προστατικό ιστό
Διουρηθρικη Προστατεκτομη
Η μέθοδος αυτή αντιπροσωπεύει το gold standard στην αντιμετώπιση της ΚΥΠ ,έως πριν λίγα χρόνια . Είναι μια τεχνική που έχει αντέξει στον χρόνο , εξέλιξη της είναι η εξάχνωση του προστάτη (TURis). Βρίσκει εφαρμογή σε μικρού και μετρίου μεγέθους προστάτες . Η πλειοψηφία των ασθενών θα εμφανίσει παλλίνδρομη εκεπερμάτιση γινεται με ραχιαια ή γενικη αναισθησία και οι ασθενείς θα μείνουν στην κλινική 2-3 ημέρες .
Laser Εκπυρήνιση του προστάτη.
Σε αυτήν την περίπτωση με χρήση ίνας λέιζερ αφαιρείται μέσα από την ουρήθρα το αδένωμα του προστάτη . Και τα τρία είδη λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν (Homium, greenlight, thulium) συνήθως όμως χρησιμοποιείται το Holmium εξού και είναι γνωστή ως HolEP. Βρίσκει εφαρμογή σε μεγάλου μεγέθους προστάτες κυρίως (>80 κ.εκ) γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία και ο ασθενής θα χρεισαστει να παραμείνει για 1 ημέρα στην κλινική . Το ποσοστό επιτυχίας (επιτυχή αφαίρεση του καθετήρα) σε ασθενείς με επίσχεση ούρων αγγίζει το 100%. Ωστόσο και αυτή η τεχνική έχει υψηλά ποσοστά παλλινδρομης εκσπερμάτισης .
Aqua-ablation
Σε αυτήν την περίπτωση με χρήση ρομπότ εγχύεται ατμός στον προστάτη και καταστρέφεται η περίσσεια του προστατικού ιστού . Φαίνεται να έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με την διουρηθρική προστατεκτομή χωρίς όμως να εμφανίζει διαταραχές στην εκσπερμάτωση . Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να απαιτηθεί αιμόσταση με το TURis . Δεν υπαρχουν δεδομενα για την αναγκη για επενεπεμβαση αν και φαίνεται πιθανόν να μην είναι εξισου αποτελεσματικη σε μεγαλους προστατες .
Τεχνικές που μειώνουν το μέγεθος του προστάτη
Rezum
H μέθοδος της χορήγησης ατμού στον προστάτη (Rezum) είναι μια σχετικά σύγχρονη τεχνική , κατα την οποία η χορήγηση ατμού σε υψηλή θερμοκρασία οδηγεί στην καταστροφή και απόπτωση των κυττάρων του προστάτη με επακόλουθο την συρρίκνωση του σε διάστημα λίγων εβδομάδων . Η επέμβαση αναφέρεται ότι μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία αν και συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία με ημερήσια νοσηλεία . Ο ασθενής θα χρειαστεί να έχει καθετήρα για λίγες ημέρες . Ο προστάτης φαίνεται να συρρικνώνεται σε μια τάξη μεγέθους 30% . Απευθύνεται σε μικρού μεγέθους προστάτες και έχει το μειονέκτημα της πιθανής ανάγκης για επενεπέμβαση στο μέλλον .
Εμβολισμός προστατίδων αρτηριών
Σε αυτήν την περίπτωση μικρά σφαιρίδια με την βοήθεια ακτινοσκόπησης χρησιμοποιούνται για την απόφραξη των αγγείων του προστάτη και κατ’ επέκταση την σχετική ατροφία του. Οι ασθενείς μετά από λίγες εβδομάδες θα εμφανιστούν βελτίωση της συμπτωματολογίας τους .
Πως διαλέγουμε ?
Το σημαντικότερο είναι να καταλάβει ο ασθενής την ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπεία , δεν υπάρχει ιδανική θεραπεία που είναι κατάλληλη για όλους . Όλες οι τεχνικές έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας όταν χρησιμοποιούνται μ την κατάλληλη ένδειξη . Τα κριτήρια επιλογής έχουν να κάνουν με την ηλικία , το μέγεθος του προστάτη , την λήψη αντιπηκτικής αγωγής , συνυπάρχουσες παθήσεις και τις επιθυμίες του ασθενή . Το καλύτερο λοιπόν για τον ασθενή είναι είτε να μιλήσει με πολλούς ειδικούς στην αντιμετώπιση της ΚΥΠ ή να απευθυνθεί σε κέντρα που προσφέρουν περισσότερες από μια επιλογές στην αντιμετώπιση της πάθησης .