Επέμβαση με την μέθοδο έγχυσης υδρατμού για την ΚΥΠ

Γενικά

Η θεραπεία με το σύστημα Rezum της Boston Scientific απευθύνεται σε ασθενείς με διογκωμένο προστάτη που εμφανίζουν συμπτώματα από το κατώτερο Ουροποιητικό σύστημα . Σε αυτήν την τεχνική η ενέργεια που απελευθερώνει ο ατμός χρησιμοποιείται για την εξάλειψη του υπερπλαστικού προστατικού ιστού.

Η μέθοδος

Το σύστημα αποτελείται από μια φορητή πηγή ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιείται για την θέρμανση συγκεκριμένης ποσότητας νερού και την δημιουργία ατμού ο οποίος εν συνέχεια διαχέεται με την βοήθεια μιας βελόνας στον αποφρακτικό προστατικό ιστό . Η θερμική ενέργεια που διαχέεται προκαλεί την νέκρωση των κυττάρων και κατά επέκταση του ιστού που προκαλεί την απόφραξη . Η όλη διαδικασία διαρκεί 3-7 λεπτά , γίνεται με καταστολή ( μέθη) και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα . Ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη μπορεί να παραμείνει καθετήρας στην ουροδόχο κύστη ( foley) για κάποιες ημέρες . Κάποιοι ασθενεις αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων τις 2 πρώτες εβδομάδες ωστόσο το μέγιστο όφελος εμφανίζεται μετά τους τρεις μήνες από την επέμβαση.

Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές της τεχνικής έχει να κάνει με πιθανή λοίμωξη , αιμορραγία , ανάγκη για επανεπέμβαση με άλλη ελάχιστα επεμβατική τεχνική . Πρέπει να αναφερθεί ότι για τις περιπτώσεις της αιματουρία και της λοίμωξης τα βιβλιογραφικά δεδομένα αναφέρουν μικρότερα ποσοστά από τις γνωστές μεθόδους .

Εκλογή ασθενών

Οι ασθενείς που είναι κατάλληλοι για την μέθοδο αυτή ειναι οι κάτωθι:

  • Αυτοί που δεν θέλουν να πάρουν φαρμακευτική αγωγή η θέλουν να την διακόψουν λόγω των παρενεργειών της
  • Που δεν είναι κατάλληλοι για κάποια άλλη ελάχιστα επεμβατική τεχνική
  • Ενδείκνυται για ασθενείς >50 ετών και μέγεθος προστάτη >30 & < 80 κ.εκατοστών
  • Η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι θα ωφελήσει ασθενείς με μέσο λοβό προστάτη η υπερπλασία της κεντρικής ζώνης .
    Περισσότερα δεδομένα για την μέθοδο μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω άρθρο . Σε αυτό περιγράφεται η αρχική εμπειρία από το σύστημα στην Μεγάλη Βρετανία . Δείτε εδώ

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.