Ενδοκυστικές εγχύσεις Botox

Η αλαντική τοξίνη είναι ευρύτερα γνωστή με την εμπορική της ονομασία , Botox. Είναι μια ισχυρή τοξική ουσία που χρησιμοποιείται στην κοσμητική – αισθητική ιατρική.

  • Στους ασθενείς με υπερδραστήρια κύστη (Overactive Bladder OAB), η αλλαντική τοξίνη εγχύεται με την βοήθεια μιας ειδικής βελόνας στο τοίχωμα της Κύστης προκειμένου να μειώσει την σύσπαση του εξώστη Ρα που δημιουργεί τα συμπτώματα. Η θεραπεία αυτή μπορεί να βελτιώσει τα ερεθιστικά συμπτώματα όπως την επιτακτικότητα, συχνουρία και την επιτακτική ακράτεια.
  • Στους ασθενείς με ΚΥΠ, αναστέλλει την δραστηριότητα των νεύρων του ΑΝΣ που επιδρούν στις λείες μυϊκές ίνες του προστάτη, με τελικό αποτέλεσμα την χαλάρωση αυτών και την βελτίωση της ροής των ούρων.

Η δράση του φαρμάκου κρατά 6-9 μήνες και όταν τα συμπτώματα επανέλθουν θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί εκ νέου σε θεραπεία.

Η επέμβαση γίνεται είτε με τοπική είτε με ραχιαία αναισθησία. Σε ένα ποσοστό 10% κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσκολία στην ούρηση μετά τις ένεση του Botox, σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να απαιτηθεί ο ασθενής να υποβληθεί σε διαλείποντες αυτοκαθετηριασμούς. Αυτοί θα ελαττωθούν ή και θα σταματήσουν τελείως όσο περνά η επίδραση της τοξίνης.