Διουρηθρική Αφαίρεση Όγκου Κύστεως (TURBt)

Γενικά

Η Διουρηθρική Αφαίρεση Όγκου της Ουροδόχου Κύστεως (TURBt) είναι η χειρουργική αφαίρεση των μορφωμάτων της ουροδόχου κύστεως. Είναι αυτό που πολλές φορές θα ακούσετε σαν θήλωμα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων(περίπου στο 85%) αφορά επιφανειακούς όγκους της κύστεως. Η επέμβαση αυτή έχει τόσο διαγνωστικό όσο και θεραπευτικό σκοπό. Είναι διαγνωστική γιατί ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο και τα όρια της βλάβης μαζί με την βάση του όγκου όποτε στην παθαολογοανατομική εξέταση (βιοψία) έχουμε ακριβή εικόνα για την έκταση της βλάβης. Πάνω απ’ όλα όμως αποσκοπεί στην ίαση του ασθενή, γιατί η ολοκληρωτική αφαίρεση της βλάβης οδηγεί στην θεραπεία του ασθενή στην περίπτωση των επιφανειακών όγκων.

Η Επέμβαση

Ο  ασθενής θα λάβει ανάλογα με την συννοσηρότητα του και την εντόπιση της βλάβης είτε ραχιαία είτε γενική αναισθησία. Αφού δράσει η αναισθησία ακολουθεί η είσοδος του ρεσεκτοσκοπίου που στην άκρη του έχει μια λεπτή αγκύλη, τα άκρα της οποίας διαπερνά υψηλής συχνότητας ρεύμα και χρησιμεύει για το κόψιμο όλων των βλαβών του βλεννογόνου της κύστης. Αφού απομακρυνθεί ο καρκινικός ιστός εν συνεχεία καίμε την βάση και τα όρια του όγκου.

Επιπλοκές

Οι Επιπλοκές του χειρουργείου είναι οι κάτωθι:

  • Λοίμωξη
  • Αιμορραγία
  • Διάτρηση της κύστης
  • Αιματουρία
  • Επίσχεση ούρων από αιματοπήγματα

Μετά το τέλος του χειρουργείου θα τοποθετηθεί καθετήρας κύστεως με πλύσεις ο οποίος θα παραμείνει για 1-2 ημέρες κατά την κρίση του χειρουργού. Θα χρειαστεί ο ασθενής να επισκεφθεί τον χειρουργό του μετά από 15 ημέρες για να σχολιάσουν  τα αποτελέσματα της ιστολογικής του εξέτασης και την πιθανότητα για περαιτέρω θεραπευτικές παρεμβάσεις (ενδοκυστικές εγχύσεις, κυστεκτομή, πρωτόκολλο παρακολούθησης).

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να χρειαστεί ο ασθενής να επαναλάβει το χειρουργείο μετά από 2-6 εβδομάδες Re-TURBt στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ατελής αφαίρεση του όγκου
  • Δεν υπάρχει μυικός χιτώνας στην παθολογοανατομική έκθεση
  • Σε όλους τους Τ1 όγκους
  • Σε όλους τους high grade όγκους

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Οι μετεγχειρητικές οδηγίες για το σπίτι είναι κοινές με την Διουρηθρική Προστατεκτομή.

Χρειάζεστε θεραπεία;

O ιατρός συνεργάζεται με κλινικές που μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα νοσηλείας ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή. Οι κλινικές – θεραπευτήρια, που συνεργάζεται το ιατρείο είναι οι εξής: Αθηναϊκή Κλινική, Βιοκλινική Αθηνών, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Ευρωκλινική Αθηνών & Γενική Κλινική ``Μητέρα``. Είναι πιστοποιημένος για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ και συνεργάζεται με όλες τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρίες.